30.07.24

Bio-based materialen, duurzame aannemers

Cellulose

Eerder dit jaar kozen we bij het VEB de aannemers voor onze nieuwe raamovereenkomst gebouwschil. Doorheen elke stap van dit proces, stond duurzaamheid centraal. Zo konden we ervoor zorgen dat de energie-efficiënte verbouwingen die via het VEB uitgevoerd worden nu steeds vaker op een duurzamere manier gerealiseerd kunnen worden. 

Hieronder geven we jullie inzicht in de verschillende duurzaamheidsaspecten van onze raamovereenkomst, waarin we niet alleen aannemers screenden en selecteerden op duurzaamheid en circulaire technieken, maar ook actief inzetten op het gebruik van duurzame materialen. 

Hoe kozen we onze aannemers? 

Bij het maken van onze selectie van aannemers voor deze raamovereenkomst, hebben we niet alleen rekening gehouden met de prijs. We keken daarbovenop ook naar de manier waarop de aannemers in kwestie te werk gaan. We hadden bijvoorbeeld oog voor het gebruik van bio-ecologische materialen of reversible verbindingen, wat de herbruikbaarheid van materialen ten goede komt. Op die manier kunnen we steeds duurzame alternatieven bieden voor onze klanten – zelfs bij de kleinste projecten. 

Om onze aannemers grondig te screenen, lieten we hen enkele duurzaamheidsargumenten benoemen in een verslag alvorens we de best gekwalificeerde partijen selecteerden om mee in zee te gaan. Zo biedt een van onze aannemers bijvoorbeeld een C2C-certificaat. Deze “Cradle to cradle” wil zeggen dat de gebruikte materialen steeds gerecycleerd en hergebruikt worden in de mate van het mogelijke.  

Welke materialen mijden we? 

De laatste jaren is er steeds meer onderzoek verschenen waaruit blijkt het gebruikt van PIR en PUR bijvoorbeeld ontzettend schadelijk kan zijn. Hoewel het een handig product is, komen er heel wat toxische stoffen vrij tijdens het gebruik. Omdat we eigenlijk nog niet exact weten wat het effect op lange termijn is, wordt er ook wel eens naar verwezen als “het nieuwe asbest”. Om risico’s te vermijden, is het dus een goed idee om dit soort materialen te vermijden en duurzame alternatieven te overwegen. 

Welke materialen verkiezen we? 

In tegenstelling tot PIR en PUR zijn er wel degelijk andere mogelijkheden, die niet op basis van aardolie geproduceerd werden. De materialen die onze aannemers en wij liever aanbevelen, zowel vanuit duurzaamheids- als gezondheidsoverwegingen, zijn bio-based alternatieven zoals hennep, cellulose en kurk. Deze materialen bieden overigens niet alleen goede isolatie voor de winter, maar beschermen in vergelijking met klassieke materialen nog beter tegen oververhitting in de zomer.  

Door te kiezen voor duurzame aannemers en bio-based materialen maak je niet alleen een einde aan het gebruik van producten op basis van aardolie. Je kiest hierbij actief voor gezondere alternatieven en een meer toekomstgerichte oplossingen.