31.07.24

De voordelen van digitale meters

Bespaar energie én kosten! 

Is jouw organisatie nog afhankelijk van analoge meters? Dan grijpen jullie naast heel wat voordelen. En dat terwijl Fluvius heel wat analoge meters nu al gratis kan vervangen door digitale exemplaren. Daarom zetten we graag de voordelen nog eens extra in de kijker.  

Het rapport van de VREG over de kosten-batenanalyse voor de uitrol van digitale meters in Vlaanderen eindigde met een gunstige conclusie. Uit hun berekeningen blijkt dat de voordelen van digitale meters opwegen tegen de kosten, wat het belang van een versnelde overgang naar digitale meters in heel ons land alleen maar benadrukt. 

Wat zijn de voordelen? 

  1. Gebruiksvriendelijkheid 

Digitale meters zijn nieuwer, en bij gevolg gebruiksvriendelijker dan analoge meters. Als je beschikt over digitale meters hoef je je niet langer bezig te houden met het manueel doorgeven van de meterstand. Deze kan dan simpelweg vanop afstand geraadpleegd worden door de netbeheerder. Dit bespaart tijd en voorkomt mogelijke fouten bij het aflezen. 

 

  1. Real-time inzicht 

Met digitale meters krijg je real-time inzicht in je energieproductie en -verbruik. Via je energieleverancier kun je je meetregime gratis laten aanpassen naar SMR3, waardoor je gedetailleerde gebruiksgegevens op kwartierbasis kunt verkrijgen. Dit helpt je om je energieverbruik nauwkeurig te monitoren en bij te sturen. 

 

  1. Toegang tot energiegemeenschappen  

Enkel met digitale meters heb je toegang tot energiegemeenschappen. Concreet zorgt dat er bijvoorbeeld voor dat je kan participeren in initiatieven zoals energiedelen. Zo kan je energie delen met jezelf of anderen – en efficiënter gebruik van energie mogelijk maken. Ook hier dient je meter wel op meetregime SMR3 afgestemd te zijn.  

 

  1. Flexibiliteit en prijsschommelingen 

Met je digitale meter op meetregime SMR3 kan jouw organisatie bovendien kiezen voor flexibiliteit. Het helpt je dus om de prijsschommelingen op de elektriciteitsmarkt maximaal te benutten en uit te spelen in jouw voordeel. Zo kun je besparen op momenten dat de prijzen laag zijn.  

 

  1. Maandelijkse afrekening 

Ongeacht de configuratie van je digitale meter kun je kiezen voor een maandelijkse afrekening op basis van je reële verbruiken. Dit betekent dat je geen voorschotfacturen meer krijgt, maar elke maand betaalt voor het werkelijke verbruik. Dit zorgt voor een nauwkeurigere financiële planning en voorkomt verrassingen aan het einde van het jaar. 

Indien je toch nog een voorschotfactuur zou ontvangen, wil dat zeggen dat de meter niet meer communiceert. In dat geval kan je hier de stappen terugvinden om dit in orde te brengen.  

 

  1. Slim energiebeheer 

Tot slot kan je jouw digitale meters, in tegenstelling tot analoge meters, écht slim maken dankzij de P1/S1 poort. Met de juiste tools stelt deze poort jouw organisatie in de mogelijkheid om sluimerverbruik te identificeren en te verminderen. Je kan hiermee bovendien heel wat gedetailleerde informatie opvragen, zoals wanneer je zonne-energie terugstuurt naar het net. Zo kan je je energiebeheer verder optimaliseren.  

  

  1. Betere detectie energieproblemen 

Digitale meters kunnen helpen bij het sneller detecteren van problemen zoals stroomuitval, spanningsdalingen of andere technische storingen. Dit kan leiden tot snellere reparaties en minder downtime voor je organisatie. 

 

  1. Integratie slimme apparaten en systemen  

Digitale meters kunnen worden geïntegreerd met andere slimme apparaten en systemen in je gebouw. Dit maakt het mogelijk om een volledig geautomatiseerd energiebeheersysteem op te zetten, waarbij apparaten automatisch reageren op veranderingen in energieverbruik of -prijzen. 

 

  1. Toekomstbestendigheid 

Digitale meters zijn ontworpen met het oog op toekomstige ontwikkelingen in de energiemarkt. Ze kunnen eenvoudig worden geüpgraded of aangepast om nieuwe technologieën en reguleringen te ondersteunen, waardoor je organisatie altijd voorbereid is op veranderingen. 

 

  1. Milieuvoordelen 

Door beter inzicht en controle over je energieverbruik, kun je bewuster omgaan met energie en zo je ecologische voetafdruk verkleinen. Zo dragen digitale meters indirect bij aan het behalen van de klimaatdoelstelling om koolstofneutraal te zijn tegen 2045.  

Het aanschaffen van digitale meters zorgt dus niet alleen voor een eenvoudiger energiebeheer. Enerzijds verschaft het je organisatie inzicht in haar productie én verbruik. Anderzijds opent het deuren naar een meer toekomstgerichte energiemarkt. Kort samengevat: Met digitale meters bespaart je organisatie niet alleen energie, maar ook kosten.  

* Komt mijn organisatie in aanmerking voor digitale meters?  

De timeframe waarbinnen analoge meters vervangen kunnen worden door Fluvius is afhankelijk van het doel en het type van de meter. In de onderstaande twee gevallen, is het eenvoudig om de meters te laten vervangen.  

  1. Alle types analoge elektriciteitsmeters met jaarlijkse facturatie
  2. Analoge gasmeters met een kaliber kleiner dan G10.  

Soms is het mogelijk dat de netbeheerder de bestaande aansluiting dient te saneren omdat er niet voldoende plaats is voor een digitale meter.

Indien je een analoge elektriciteitsmeter hebt met maandelijkse meteropname, kan je steeds je netbeheerder contacteren. Die zal dan beslissen of ze een digitale meter of een AMR-meter plaatsen.  

Voor analoge gasmeters met een kaliber van G10 tot G40 kan momenteel nog geen aanvraag ingediend worden voor digitale gasmeters. Er is nu voor een van de komende jaren een uitrol voorzien van deze vervangingen. Je kan echter wel al nagaan of je EAN al op de planning staat voor vervanging via deze link. 

Bij gasmeters met een kaliber vanaf G40 is er tot op heden nog geen uitrol voorzien.