01.10.24

Hoe vraag ik een digitale meter aan?

Enkele maanden geleden, deelden we tien voordelen van digitale meters met jullie. Gebruiksvriendelijkheid, real-time inzicht,  toekomstbestendigheid. Dat zijn er slechts enkelen om mee te beginnen. Om meer duidelijkheid te bieden in de mogelijkheden tot vervanging van je analoge meters, geven we hier een overzicht.

De toegang tot digitale meters wordt bepaald door Fluvius. Afhankelijk van je type meter – elektriciteit of gas – en het kaliber is het mogelijk om je aanvraag al dan niet in te dienen.

Elektriciteit

Voor alle types analoge elektriciteitsmeters met jaarlijkse facturatie is het nu al mogelijk om een aanvraag in te dienen bij Fluvius. Ook hier is er echter een uitzondering. Soms is het immers mogelijk dat de netbeheerder de bestaande aansluiting dient te saneren omdat er niet voldoende plaats is voor een digitale meter.

Indien je een analoge elektriciteitsmeter hebt met maandelijkse meteropname, kan je steeds je netbeheerder contacteren. Die zal dan beslissen of ze een digitale meter of een AMR-meter plaatsen.

 

Gas

Alle analoge gasmeters met een kaliber kleiner dan G10 kunnen nu al vervangen worden door digitale meters. De aanvraag kan via deze link.

Voor analoge gasmeters met een kaliber van G10 tot G40 kan momenteel nog geen aanvraag ingediend worden. Er is voor een van de komende jaren een uitrol voorzien van deze vervangingen. Je kan echter wel nagaan of je EAN al op de planning staat voor vervanging via deze link.

Bij gasmeters vanaf G40 is er tot op heden nog geen uitrol voorzien.

 

Wanneer we meer weten en wanneer Fluvius hun volledige plan deelt, brengen we jullie op de hoogte over de veranderingen. Ook voor de analoge meters die nu nog niet vervangen kunnen worden, zal er uiteindelijk meer duidelijkheid zijn.