Op 12 januari 2017 werden 13 klimaatengagementen ondertekend door Jo Vandeurzen, toenmalig Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin, de acht koepelorganisaties en de leidend ambtenaar van het beleidsdomein WVG. De sector streeft in deze engagementen naar een jaarlijkse energiebesparing van 2,09%.
Gratis energiescan en subsidies maatregelen
Weet u niet waar u voor uw gebouwen energiewinsten kan boeken, laat dan een gratis energiescan of -audit uitvoeren. Met deze scan verkrijgt u een dynamisch investeringsplan. Voor verschillende maatregelen die uit deze energiescan komen voorziet VIPA bovendien middelen uit het klimaatfonds.
Nieuw: de energiescan is nu beschikbaar met verschillende gratis opties zoals een ventilatiescan of een energieprestatiecertificaat. Bekijk deze opties in de one-stop-shop.
Mis deze kans niet: hoe sneller de energiescan uitgevoerd wordt, hoe meer kans u heeft nog aanspraak te kunnen maken op klimaatsubsidies voor energiebesparende maatregelen.
Bekijk hiernaast de ervaring van ASZ Aalst.
Nuttige downloads
Meest gestelde vragen
Er is inderdaad een vereiste opdat de energiescan gratis is, namelijk het uitvoeren van maatregelen met een terugverdientijd van minder dan 5 jaar. Maar het is de bedoeling van VIPA dat de energiescan aanzet tot acties die haalbaar zijn voor de voorziening. Gemiddeld gezien resulteren er slechts 2 tot 3 maatregelen met korte terugverdientijd uit een scan en de gemiddelde investering per maatregel is 8.971 euro. Hierbij is het ook belangrijk om te onthouden dat zodra deze kortetermijnmaatregelen terugverdiend zijn, de resulterende energiebesparing pure winst is voor u. Voor sommige maatregelen is dit reeds na 1 jaar, sommige na 2 jaar, enzovoort. Daarnaast hoeft u deze maatregelen niet onmiddellijk uit te voeren, u krijgt namelijk 3 jaar de tijd om deze snel terugverdiende maatregelen te implementeren. Deze maatregelen zijn typisch regeltechnische optimalisaties binnen HVAC en het vervangen van de minst efficiënte verlichting (type: gloeilampen/spaarlampen).
Tenslotte is er ook de belofte van VIPA dat wanneer het onmogelijk is om bij een bank het nodige krediet te verkrijgen om alle energiebesparende maatregelen met een terugverdientijd van minder dan 5 jaar te implementeren, u niet verplicht bent al deze maatregelen uit te laten voeren opdat de energiescan gratis is. Maar tot hiertoe is dit nog nooit voorgekomen en verwachten we ook niet dat dit zal gebeuren, net omdat het om relatief goedkope investeringskosten gaat en gemakkelijke maatregelen en het feit dat u 3 jaar de tijd krijgt.
Er wordt in totaal 23 miljoen euro vrijgemaakt tot 2019 vanuit het klimaatfonds voor de verduurzaming van de infrastructuur in de zorg- en welzijnssector. Er is op dit moment nog niet in detail vastgelegd hoe deze middelen verdeeld zullen worden over de verschillende acties en maatregelen. We willen in eerste instantie aan elke voorziening de kans geven om kosteloos een energieprestatiediagnose op maat te laten uitvoeren voor hun patrimonium.
Elke voorziening die onder de Vlaamse gemeenschap valt en actief is binnen de sector welzijn, volksgezondheid en gezin.
Elke voorziening die over een erkenning of vergunning in de zorg beschikt kan voor zijn zorginfrastructuur een energiescan aanvragen wanneer deze nog minstens 25 jaar na het uitvoeren van de scan in gebruik zal blijven. Indien de zorg plaatsvindt in een privéwoning komt deze woning niet in aanmerking voor de scan. De groepen van assistentiewoningen komen enkel in aanmerking wanneer ze erkend zijn.
Dat klopt, 100% energie besparen is niet mogelijk. Tegen 2030 wenst de overheid 35% bespaard te hebben op primaire energie. De jaarlijkse 3% dient dus als opstap naar de 35% tegen 2030. Via kleine stappen van 3% kunnen we gemakkelijker en meer gespreid aan de doelstellingen van 2030 geraken.